Adli İstihbarat

Yargılama süreçlerine esas teşkil eden araştırma/soruşturmalar için gerçekleştirilen ve istihbari nitelik taşıyan çalışmalara adli istihbarat denir.

Diğer bir tanımda adli istihbarat, farklı durumlarda or- taya çıkan adli vaka verisinin zamanında toplanması ve işlenmesi sürecidir. Adli istihbaratta, sistematik ve bütünsel bir yaklaşım üzerinden yargılama sürecine yardımcı olacak her tür bilgi araştırılır. Böylece yargılamanın konusunu oluşturan durum daha sağlıklı değerlendirilir. Örneğin, hâkim kararıyla şüpheli şahıslara yönelik gerçekleştirilen her türlü fiziki ve teknik takip adli istihbarat kapsamında değerlendirilir.

Adli istihbarat, genel olarak, yargılama öncesi soruşturma sürecinde adli davalara esas olmak üzere, gerçekleşmiş bir suça ilişkin durum/delil tespiti ya da suçun işlenmesini önleme gibi amaçlarla kullanılır. Bu görevi ağırlıklı olarak adli kolluk güçleri (polis, jandarma) üstlenir. Ancak tıbbi teknolojinin gelişimiyle birlikte Adli Tıp, adli davalar veya soruşturmalar kapsamında (DNA, parmak izi tespiti, otopsi gibi birçok durumda) adli istihbarat süreçlerine doğrudan katılımda bulunmakta, ortaya koyduğu sonuçlarla pek çok yargılamanın sonucunu doğrudan etkileyebilmektedir.

Adli istihbarat, suçun ortaya çıkarılması ve/veya önlenmesi, zaman/maliyet etkinliği, şüphelilerin erken fark edilmesi, suç faaliyetinin daha iyi anlaşılması ile kamu düzeni ve güvenliğinin korunması gibi amaçlar bakımından oldukça yararlı bir istihbarat türüdür.

DİĞER İÇERİKLER