Asimilasyon

En kısa tanımıyla asimilasyon benzerlik ve aynılıkların artırılması, toplumun homojenleştirilmesi anlamına gelir. Asimilasyon durağan bir olgu değildir, dinamik bir süreçtir. Bu homojenleştirme çabasının amacı, toplumdaki azınlık grubun çoğunluğa benzetilmesini, aralarındaki etnik, kültürel farkların törpülenmesini ve azınlık grubun çoğunluk içerisinde erimesini sağlamaktır.

Literatür asimilasyonun dört boyutta daha çok yaşandığını göstermektedir. Bunlar; kültürel, yapısal, biyolojik ve psikolojik boyutlardır.

Kültürel asimilasyon

Kültürel asimilasyon, çoğunlukla farklı kültüre sahip azınlığın değişen nedenlerle, gönüllü ya da zoraki bir biçimde, farklı yöntemler kullanılarak çoğunluğun kültürünü benimsemesi sürecidir. Kültürel asimilasyon kültürün kapsadığı maddi ve manevi her alanda yaşanır. Bu alanların başında konuşulan dil, sahip olunan din ve/veya mezhep, yaşam tarzı, gelenek ve görenekler, kılık kıyafet gelmektedir.

Yapısal asimilasyon

Yapısal asimilasyonun, sosyal etkileşimin birinci ve ikinci düzeyi olmak üzere iki farklı boyutunda gerçekleştiği iddia edilir. Birinci düzey sosyal etkileşim daha çok küçük ve üyeleri arasındaki bağların sağlam olduğu aile üyeleri veya yakın arkadaşların oluşturdukları küçük gruplarda gerçekleşir.

İkinci düzey sosyal etkileşimler ise daha sıklıkla entegrasyon olarak adlandırılmaktadır. Burada birden çok etnik grubun büyük bir ev sahibi grubun kurumları ve toplumsal yapısı içerisinde ve aynı zamanda bunların nezaretinde kendi etnikliklerinden arın(dırıl)arak, ev sahibi gruba benzemeleri kastedilmektedir.

Biyolojik asimilasyon

Biyolojik asimilasyon ya da ırkların bilimsel yöntemler kullanılarak karıştırılması asimilasyon süreçlerinde nihai yöntem olarak görülmüştür. Tarihsel düzlemde ırklar arası evlilikler ile başlatılan süreçlerin, tıp bilimindeki ilerleme ile çok farklı boyutlara taşındığına şahitlik edilmiştir. Biyolojik asimilasyon ile asimile edilen grubun sadece kültürel ve yapısal değil, aynı zamanda dış görünüş ve biyolojik bakımlardan da büyük gruptan ayrıştırılamamaları umulmaktadır.

Psikolojik asimilasyon

Sadece bireyin veya grubun kendi öz tanımlamasında değil, aynı zamanda diğer grupların da asimile olan birey veya grubu tanımlama pratiklerinde de değişikler yaşanır. Bir diğer ifadeyle asimile olan grup kendisini eskiden sahip oldukları ayrıştırıcı karakteristiklerine göre değil, içerisinde asimile oldukları büyük grupla özdeşleştirip, onların birleştirici karakteristikleri ışığında tanımlarlar.

DİĞER İÇERİKLER