Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.avuşoğlu, F-16 uçaklarıyla ilgili ABD Kongresinde bazı senatörlerin yazdığı mektuptan haberdar olduklarını, heyetleriyle Kongre üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek “ABD yönetimi de kararlı bir şekilde duruş sergiler ve Kongre üzerinde birlikte çaba sarf edersek bunu aşabileceğimizi düşünüyorum. Birbirinden bağımsız iki konunun yani özellikle iki ülkenin NATO üyeliğinin F-16 alımına şart koşulması doğru olmaz, adaletli de olmaz. İkisi farklı konu. İkisinin de şartları var. Kendi temelinde devam eden müzakereler var. Mutabakat zaptı var. Dolayısıyla ikisini birbirine şart koşmak doğru bir yaklaşım olmaz. Ya da şartlara bağlanarak bizim F-16 almamız da zaten mümkün olmaz. Elimizin kolumuzun bağlanmaması lazım. Bu konuda ortak duruş sergilemek yani Türkiye ve ABD yönetimi olarak bence kritik öneme haizdir.” dedi.
Bakan Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası hiçbir savaş gemisinin boğazlardan Karadeniz’e geçmesine izin vermediklerini hatırlattı ve Rusya’ya yönelik yaptırımlara ilişkin şunları kaydetti:
“Türkiye yaptırımlara katılmıyor. Tek taraflı yaptırımlara katılmıyoruz biz. BM tarafından alınan kararlara uyuyoruz elbette. Toplantıda bazı alanlarda nasıl işbirliği yapabileceğimizi de konuştuk. Biz ABD ve AB yaptırımlarının Türkiye üzerinden delinmesine, yaptırımların baypas edilmesine izin vermeyeceğimizi başından beri net bir şekilde söylüyoruz ve izin de vermiyoruz.”
“ABD’den birçok kurum ve kuruluş deprem bölgelerinde yardım faaliyetlerini devam ettiriyor”
Deprem felaketinden sonra ABD’den çok sayıda taziye ve destek mesajı aldıklarını belirten Çavuşoğlu, ABD Başkanı Joe Biden’ın da bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak dayanışma ifadelerini ilettiğini, her türlü desteğe hazır olduklarını vurguladığını aktardı.
Mevlüt Çavuşoğlu, Blinken’ın da ziyaretten önce 2 defa arayarak dayanışma ifadelerinde bulunduğunu ve Türkiye’ye gönderilen yardımlara ek olarak herhangi bir ihtiyaç olup olmadığını sorduğunu kaydetti.
Dün, deprem felaketinden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunduklarını aktaran Çavuşoğlu, ABD’den birçok kurum ve kuruluşun bu bölgelerde yardım faaliyetlerini devam ettirdiğini dile getirdi.
Çavuşoğlu, Blinken’ın da ABD’den gelen kurumlarla bir araya geldiğini kaydederek, yardım kampanyası yürüten sivil toplum örgütlerine, ABD yönetimine ve halkına, zor zamanlarda verdikleri destek ve dayanışma için teşekkür etti.
Stratejik Mekanizma Toplantısı’nın 2’ncisi düzenlenecek
ABD ile geniş bir gündemlerinin olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, Blinken ile bir ay önce Washington’da stratejik mekanizma toplantısı düzenlediklerini ve bu toplantıyı senede 2 defa yapmakta hemfikir olduklarını söyledi.
Çavuşoğlu, 2’nci toplantıyı bu yılın ikinci yarısında yapmak istediklerini vurgulayarak, “Hazırlıklar devam ediyor. Burada ortak amacımız; ilişkilerimizde var olan fırsatları çoğaltarak somut kazanımlara dönüştürmek. Aynı zamanda sorunları ve sınamaları etkin bir şekilde yönetmek istiyoruz. Stratejik mekanizmanın zaten temel felsefesi de budur.” ifadesini kullandı.
Ekonomi ve ticaretin, olumlu gündemin en önemli başlıklarından biri olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, geçen yıl ikili ticaret hacminin 32 milyar dolara ulaştığını, hedeflerinin 100 milyar dolar olduğunu ve karşılıklı yatırımların da artmaya devam ettiğini belirtti.
Çavuşoğlu, askeri ilişkilerin, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın önemli boyutlarından biri olduğuna işaret ederek, “Ancak tek taraflı yaptırımlar nedeniyle savunma sanayi işbirliğinde zorluklarla karşılaşıyoruz. Artık bunların aşılması gerekiyor. Yaptırımların en kısa sürede kaldırılmasını bekliyoruz.” diye konuştu.
“Kongrenin de engelleyici değil destekleyici bir rol üstlenmesini bekliyoruz”
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, F-16 talebiyle ilgili son durumun da görüşmede ele alındığını aktardı.
ABD yönetimine, bu talebe verdikleri güçlü destekten dolayı teşekkür eden Çavuşoğlu, mevkidaşından, ABD Kongresine de resmi bildirimin bir an önce yapılmasını istediklerini söyledi.
Çavuşoğlu, bu sürecin süratle tamamlanmasının iki tarafın da yararına olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Kongrede her zaman zorluklar çıkabiliyor. Bazı çevrelerce bu sürecin Kongrede geciktirilmemesi ya da engellenmemesi gerekiyor. Kongrenin de engelleyici değil (F-16 konusunda) destekleyici bir rol üstlenmesini bekliyoruz. Talebimizin karşılanması ikili ilişkiler açısından önemli ama bu, NATO’nun savunma kabiliyeti açısından da son derece önemli. Kongre ile diyaloğunda ABD yönetimi de bunu açık ve net biçimde söylüyor.”
Çavuşoğlu, terörle mücadelenin de ortak öncelik gündem maddelerinden olduğuna işaret ederek, PKK/YPG’ye verilen desteğe ve FETÖ’nün mevcudiyetine son verilmesine dair beklentilerini bugün de vurguladıklarını, ABD’nin bunu bildiğini belirtti.
Türkiye’ye yönelik güvenlik uyarısından önce “eşgüdüm ve işbirliği yapılması” vurgusu
Bakan Çavuşoğlu, bazı Batılı ülkelerin Türkiye’ye yönelik güvenlik uyarılarına ilişkin “Duyurulardan önce kendi aramızda daha iyi bir eşgüdüm ve işbirliği olması gerektiğini vurguladık.” dedi.
Mevkidaşı Blinken ile görüşmesinde, uluslararası ve bölgesel konuları da ele aldıklarını aktaran Çavuşoğlu, Güney Kafkasya’nın da gündemde olduğunu kaydetti.
Çavuşoğlu, hem kendisinin hem de mevkidaşının, Azerbaycan ve Ermenistan ile temaslarının olduğuna işaret ederek, “Amacımız; Güney Kafkasya’da kalıcı bir barış ve istikrarın tesis edilmesi. Bu doğrultuda birlikte çaba sarf etmeye devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
NATO’nun genişlemesi konusunu da ele aldıklarına değinen Çavuşoğlu, Türkiye olarak iki aday ülkeden beklentilerini değerlendirdiklerini anlattı.
Çavuşoğlu, daimi komitenin toplantısına daha önce ara verdiklerini hatırlatarak, “NATO’da, Brüksel’de gerçekleşecek. Arkadaşlarımız orada hangi adımların atılıp atılmadığını muhataplarıyla, NATO’dan katılacak arkadaşlarla açıkça, şeffaf bir şekilde değerlendirecek.” diye konuştu.
“İllegal yerleşim ve Filistin topraklarının işgal çabaları ya da adımları sona erdirilmelidir”
İsrail-Filistin meselesini de değerlendirdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, “Son zamanlarda atılan adımlardan endişe duyuyoruz. Özellikle illegal yerleşim ve Filistin topraklarının işgal çabaları ya da adımları sona erdirilmelidir. ABD’nin bu doğrultudaki açıklamalarını da olumlu buluyoruz.” görüşünü paylaştı.
Çavuşoğlu, depremden sonra ABD’nin de Suriye’ye ve Suriye halkına yapacağı yardımlar olduğunu belirterek, mevkidaşıyla Suriye’deki genel durumu da değerlendirdiklerini dile getirdi.
Bugün son derece açık ve verimli toplantılar yaptıklarını aktaran Çavuşoğlu, zor zamanda kendilerini yalnız bırakmadıkları için mevkidaşına teşekkür etti. AA