Nijerya’da rejimi yıkıp yerine sözde şeriat devleti kurmayı amaçlayan Boko Haram terör örgütü, 2002 yılında dini bir lider olan Muhammed Yusuf (1970- 2009) tarafından Nijerya’nın kuzey doğusunda yer alan Borno eyaletinde kurulmuştur.
Daha sonra eylem sahasını genişleterek Nijerya’ya komşu ülkelerde de eylemler gerçekleştirmiştir. Kendisini Jama’atu Ahlis Sunna Lidda’awati Wal-Jihad olarak isimlendiren örgüt Boko Haram adıyla bilinmektedir. Boko Haram ismi yerel Hausa dilinde “Batılı tarzda eğitim yasaktır” anlamına gelmektedir.
Nijerya, Kamerun, Çad ve Nijer’de gerçekleştirdiği eylemlerle de dikkat çeken örgüt, başta Bauchi, Borno, Kano, Kaduna ve Yobe eyaletleri olmak üzere özellikle Nijerya’nın kuzeyinde etkili olmaktadır. Okullara, Hristiyanlara, işbirlikçi olarak tanımladıkları Müslümanlara ve başta polis kuvvetleri olmak üzere kamu kurumlarına yönelik saldırılar gerçekleştiren Boko Haram, sık sık kız öğrencilerin kaçırılması ile de Dünya kamuoyunun gündemine gelmektedir.
Örgütün kurucusu ve lideri olan Muhammed Yusuf’un 2009 yılında gözaltında öldürülmesinden sonra örgütün liderliğini Ebubekir Şekau üstlenmiştir. Ebubekir Şekau döneminde örgütün eylem sayısı ve kapasitesinde önemli artış meydana gelmiştir. Şekau 2010 yılında bir açıklama yayınlayarak örgütün El Kaide ile dayanışma içerisinde olduğunu ilan etmiştir. Mart 2015’te ise örgüt DEAŞ’a biat ettiğini açıklamış ve bu bağlılık kısa bir süre sonra DEAŞ tarafından kabul edilerek, Boko Haram “hilafetin Afrika’daki uzantısı” olarak tanımlanmıştır.
Örgüt lideri Muhammed Yusuf’un ölmesinin ardından hız kazanan kitlesel şiddet eylemleri nedeniyle 2016 yılına kadar 20 bin civarında insanın hayatını kaybettiği ve 2.3 milyon insanın evini terk etmek zorunda kaldığı tahmin edilmektedir.