Güvenlik toplumu modeli, uluslararası sistemde güvenlik ile barışın korunmasına ilişkin kaygıların ışığında Karl Deutsch tarafından savaşın imkansız hale geldiği bir uluslararası toplum modeli olarak ileri sürülmüştür.
Karl Deutsch, geleneksel güvenlik yaklaşımından ziyade siyasal toplum kavramı üzerinden güvenlik toplumunu tanımlamıştır. Deutsch’a göre siyasal toplum, siyasi iletişim kanalları, ortak değer yargıları ve belli bir zorlama mekanizması olan sosyal gruptur. Belirtilen özellikleri taşıyan sosyal grubun bir devlet çatısı altında birleşmesi zorunlu değildir. Asıl önemli olan ve siyasal toplumun başarılı kabul edilmesini sağlayan, bulunduğu siyasal ve sosyal coğrafyada barışı hâkim kılabilmesidir. Bu doğrultuda Deutsch, güvenlik toplumunu, barışı hâkim kılan ve sosyal değişimi barışçıl süreçlerle gerçekleştiren siyasal toplum olarak tanımlamaktadır. Bu kapsamda, güvenlik toplumunda üyeler, aralarındaki sorunları şiddete başvurmadan çözmekte; bu ise sorunların çözümünde siyasi ve hukuki kurumların ve kuralların ortaya çıkarılmasına yol açmaktadır.
Güvenlik toplumunda, ortak değer yargılarını paylaşan ve hukuki olarak bağımsızlıklarını devam ettiren devletler, siyasal toplumun bir parçası olarak siyasi açıdan meşru varlıklardır. Bu çerçevede güvenlik toplumu, devletlerin bağımsızlıklarını sürdürürken bir araya geldikleri bir bütündür.
Güvenlik toplumunun varlığı için Deutsch üç koşul saymıştır: Güvenlik toplumunun parçası olan toplumların ortak değer yargılarına sahip olması ve bu değerlerin birbiriyle uyumlu olması; güvenlik toplumu üyelerinin bir konuya ilişkin birbirlerinin olası tavırlarını öngörme kapasitesine sahip olması ve güvenlik toplumunun parçası olan hükümetlerin birbirlerinin ihtiyaçlarına cevap verebilme kapasitesine sahip olmalarıdır.
Bu koşullar altında güvenlik toplumları kurumsallaşma sürecine girdiklerinde, ortak değer yargılarının daha da yakınlaşması ve yeni değerlerin yaratılması için, kurumsal ve siyasal diyaloğu arttıracak ortak karar alma ve sorun çözme mekanizmalarını oluştururlar.