Etkinlik veya etkililik, doğru hedefe ulaşabilmek için doğru araçları ve doğru yöntemleri kullanmak olarak tarif edilmektedir. Verimlilik ise, bu hedefe ulaşabilmek için kaynakların etkin kullanımını ifade etmektedir. Yani etkinlik doğru işi yapmak, verimlilik ise işi doğru yapmaktır.
Etkin olma durumu, yönetici ve çalışanların faaliyetlerinin bir sonucudur. Kurumlar veya şirketler etkin olup olmadıklarını, müşteri memnuniyeti ile anlarlar.
Etkinlik, üretilen mal ve hizmetin kalitesi ile verimlilik ise, üretilen zaman ve kullanılan kaynak ile ilgilidir. Verimli yönetici ve çalışanlar, hedeflenen sonuca en az kaynak kullanarak, en hızlı bir şekilde ulaşan kişilerdir.
Kurumsal anlamda etkinlik, etkili, verimli, çalışanların ve müşterilerin memnun olduğu, değişen şartlara uyum sağlayabilen, sürekli gelişen, sürekli öğrenen ve kurumsal devamlılığı sağlamayı başarabilen kurumlar olarak tarif edilmektedir.
Kurumsal verimlilik ise, kurumsal etkinliği sağlamak için sarfedilen zaman ve para gibi kaynakların kullanımı ile ilgilidir. Verimli organizasyonlar hedeflenen sonucu en az zaman ve enerji kullanarak gerçekleştirirler.
Güvenlik yönetimi açısından etkililik
Güvenlik yönetimi açısından etkililik, güvenlik birimlerinin görevi gereği hedeflenen sonucu gerçekleştirip gerçekleştirmediği, yani tüm çalışanların topluma kaliteli hizmet sunup sunmadıkları ile ilgilidir.
Suçun oluşmadan önlenmesi, suç oluştuktan sonra suç işleyenlerin cezalandırılması için mücadele edilmesi ve mağdurun haklarının korunması, suçların azaltılması veya genel anlamda toplumun huzurunun sağlanması gibi konularda ortaya çıkan başarı, güvenlik yönetimi açısından etkililiği değerlendirecek verileri ortaya koyar.
Güvenlik yönetimi açısından verimlilik
Güvenlik yönetimi açısından verimlilik, çalışanların görevleri gereği belirlenen hedefe en az zaman ve maliyet ile ulaşmayı ifade eder.
Hedeflenen işlerin zamanında tamamlanması, çalışan sayısının görevler ve personel açısından efektif kullanımı, kaynak ve teçhizat kullanımının efektif yapılması güvenlik yönetimi açısından etkinliği değerlendirecek verileri ortaya koyar.
Güvenlik yönetiminde etkililik ve verimlilik
İdeal bir güvenlik yönetiminin hem etkili hem verimli olması gerekir. Kamu düzeninin sağlanması açısından bu iki kavram güvenlik yönetimi açısından birbiri ile iç içe değerlendirilir. Yani ideal bir yönetimde verimli yönetim süreçleri ile kaliteli sonuçlara ulaşmak hedeflenmiştir. Ancak güvenlik sektörü açısından bu durum her zaman böyle olmayabilir. Eğer güvenlik teşkilatı etkili fakat verimsiz ise, etkili olması tercih edilir. Çünkü sonuçta büyük maliyet ve zaman kaybına rağmen suçlular yakalanmış, suç önlenmiş ve nihayetinde güvenlik kurumunun asıl görevi olan, toplumun düzeni ve huzuru sağlanmıştır.
Yine de etkililik ve verimlilik, güvenlik yönetiminde başarıyı yakalamak, yeni durumlara göre adaptasyonu sağlamak, sürekli gelişme hedefini gerçekleştirmek için birbirinden ayrılmaz ve birbirini tamamlayan kriterler olarak değerlendirilmelidir. Bu iki kriterin birbiri üzerinde pozitif etkisi vardır. Güvenlik sektöründe kusursuz başarıya bu iki kriterin kullanılması ile ulaşılabileceği değerlendirilmektedir.
Güvenlik Yönetiminde Etkililik ve Verimliliğin Ölçülmesi
Çoğu zaman güvenlik hizmetlerinin etkinlik ve verimliliğini ölçmek güçtür. Özellikle polisin görevlerinin en başında yer alan suç önleme çalışmalarının verimliliğini ölçmek imkansız gibidir. Zira, diğer toplumsal faktörleri göz ardı ederek, sadece polisin sorumluluk bölgesinde yapmış olduğu suç önleme çalışmaları ile suçların azaldığını düşünmek bizleri yanlış sonuca götürecektir. Ancak güvenlik yönetiminin etkinliği ve verimliliğinin ölçülmesi, yapılan operasyon sayısı, operasyonda istihdam edilen personel sayısı, o bölgedeki suçlardaki azalma oranı, kullanılan teçhizat ve maliyet karşılaştırmaları ile yapılabilir.
Güvenlik Yönetiminde Etkililik ve Verimliliği Sağlamada Kullanılan Faktörler:
Güvenlik teşkilatlarında kurumsal performansı yükseltmek, kurumsal etkinlik ve verimliliği artırmak için takip edilmesi gereken metodlar açısından diğer kurumlardan herhangi bir fark bulunmamaktadır. Etkin ve verimli bir güvenlik yönetimi sağlamak için gerekli olan faktörler şunlardır: (1) etkili bir çalışma ekibi kuran ve bu ekibin verimli ve etkin çalışabilmesi için gerekli olan vizyon, misyon, amaç ve hedefleri belirleyen “etkili liderlik”; (2) lider ile çalışanlar arasında akan ve karşılıklı güveni tesis eden “kurumsal iletişim”; (3) çalışanların işlerine veya çalıştığı kurumlarına karşı genel kabulü, işini yapmaktan ve kuruma ait olmaktan zevk alıyor olması anlamında “motivasyon”; (4) liderin önderliğinde işbirliği ve takım ruhu ile yapılan “ekip çalışması”; (5) kurumun tüm çalışanlarını etkileyen ve kurumda oluşan inançlar, değerler, adetler, görenekler, rutin uygulamalar bütünü olarak tarif edilen “kurum kültürü”; (6) organizasyonel etkinliği ve verimliliği artırmanın en önemli araçlarından biri olarak “bilgi ve iletişim teknolojileri”; (7) etkili ve verimli organizasyon için içten ve dıştan gelen “değişim ve yeniliğe açık olmak”.