Hibrit Savaş

Hibrit Savaş konvansiyonel/konvansiyonel olmayan, düzenli/düzensiz, açık/örtülü pek çok savaş vasıtasının kullanılabildiği ve tüm bu vasıtaların iç içe geçtiği savaş biçimini ifade etmektedir. Yeni bir terim olarak ilk kez 2005 yılında Frank Hoffman’ın “21. Yüzyılda Çatışmalar: Hibrit Savaşların Yükselişi” (Conflict in the 21st Century: The Rise of Hybrid Wars) makalesinde tanımlanarak kavramsallaştırılan hibrit savaş, daha çok savaş ve barış durumu arasındaki bulanık dönemin kullanılıp, manipüle edilmesine dayanmaktadır.

Kendini tek bir savaş şekli ve boyutu ile sınırlamayan, birden fazla savaş vasıtasının karmaşık bir biçimde kullanıldığı bu yeni hibrit savaş stratejisinde konvansiyonel kuvvet ve hareket yöntemlerinin yanında, askeri-istihbarat unsurları ile gayri nizami harp unsurlarının hasım tarafın nüfusunun içine gizlice sızdırılması; hedef ülke halkının müzahir olduğu düşünülen bir kesiminin yönetime karşı örgütlenip, silahlandırılması; düşman ülkeye yönelik her türlü dezenformasyon ve propaganda faaliyetlerine başvurulması; varsa hedef ülke yönetiminin gizli faaliyetlerinin deşifre edilmesi; siber saldırılar ile düşman ülke bilişim sistemlerine zarar verilmesi ve karşı tarafı ekonomik yönden zor durumda bırakacak uygulamaların hayata geçirilmesi gibi çok çeşitli araç ve yöntemlerin bir arada uygulanabildiği görülmektedir. Bu özellikleri açısından Hibrit Savaş, klasik savaş alanına göre hem daha esnek hem de daha kompleks bir yapıya sahiptir ve bu yeni savaş alanında hasım tarafların başarı sağlayabilmek adına şartlara süratle uyum sağlamasını gerektirmektedir.

Asimetrik Savaş/Asimetrik Tehdit: Karmaşık, uzun dönemli ve doğrusal olmayan hibrit savaş stratejisi, amaca ulaşmada her türlü psikolojik, politik, askeri, teknolojik unsurlar ve medya unsurlarıyla birlikte terör saldırılarını da içermesi nedeniyle asimetrik tehdit unsurlarını akla getirmektedir. Bu açıdan hibrit savaşın asimetrik savaşla benzerlik gösterdiği düşünülse de hibrit savaş daha kapsamlı bir savaş stratejisine işaret etmektedir. Bu çerçevede, hibrit savaşın alt bir unsuru olarak tanımlanabilecek olan asimetrik savaş; bir çatışmada en az bir tarafın, düşmanı karşısında avantajlı konuma geçebilmek amacıyla, düşmanından eylem, düşünce ve organizasyon olarak farklı hareket ettiği savaşma anlayışı olarak ortaya çıkmaktadır.

Asimetrik savaş kavramı daha çok taraflar arasında güç dengesi bulunmadığı durumlarda, güçsüz olan tarafın gayrinizamî harp tekniklerini kullanarak uyguladığı savaş yöntemi olarak da kullanılmaktadır. Asimetrik tehdit unsurları ani ve hazırlıksız bir durum oluşturarak ülkelerin siyasi, sosyal ve ekonomik istikrarsızlıklarına neden olacak biçimde bu ülkelerin zayıf taraflarına düşük seviyede kuvvet ve teknoloji kullanmakta ve öngörülemeyen saldırılara sebebiyet vermektedir. Asimetrik savaşta tehdidin genellikle güçsüzden güçlüye geldiği göz önünde bulundurularak ağırlıklı olarak terör örgütlerinin bu tehdit unsurlarına başvurduğu düşünülse de hem terör saldırıları hem de terörizme karşı devletlerin yürüttüğü terörle mücadele faaliyetleri asimetrik savaş unsurlarını içerebilmektedir.

DİĞER İÇERİKLER