Ana SayfaGüvenlik SözlüğüHindutva (Hindu Irkçılığı)

Hindutva (Hindu Irkçılığı)

İlk defa Hindistan’ın Maharaştra bölgesinde brahma kastına mensup bir ailede doğan Vinayak Damodar Savarkar (1883-1966) tarafından yazılan Hindutva: Who is Hindu? adlı eserde geçen ve Hindu milliyetçiliğiyle özdeş olarak kullanılan kavramdır. Hindutva Hint dilinde Hinduluk anlamına gelmektedir. Hindutva hareketi, homojenleşmiş çoğunluk ve kültürel hegemonya kavramı gibi tartışmalı görüşlere bağlı kalmasından ötürü “klasik anlamda neredeyse faşist” olarak tanımlanmaktadır. Hindutva etkisindeki Hindistan’da Müslümanlara yönelik nefret söylemi ve şiddet her geçen gün tırmanmaktadır.

Londra’da hukuk eğitimi alan Savarkar, İngiliz yönetimine karşı şiddet eylemleriyle mücadele edilmesini savunmaktaydı. 1909 yılında Savarkar’ın taraftarlarından Madar Lal Dhingra adlı bir genç, daha önce Hindistan’da görev yapan ve o dönem İngiliz parlamentosunda milletvekili olan Sir Curzon Wyllie’ye suikast düzenlemiş ve Wyllie ölmüştür. Bunun üzerine Savarkar tutuklanmış ve 1910-1937 yılları arasında Hint Okyanus’undaki Andaman adaları ve Maharaştra eyaletindeki Ratnagiri şehrinde 27 yıl hapis yatmıştır. Ratnagiri’de kaldığı dönemde Hindutva: Who is Hindu? adlı eseri yazmıştır. Kitap 1923 yılında Maharaştra’nın Nagpur şehrinde isimsiz olarak basılmıştır.

Savarkar, hapishanede bulunduğu dönemde Hint Müslümanlarının kurduğu Hilafet Hareketiyle temas kurmuş, Hilafet Hareketinin devrimci yaklaşımını benimsemiştir. Ancak onlarla görüştükten sonra Hinduların gerçek düşmanının İngilizler değil, Müslümanlar olduğu fikrini benimsemiştir. Hinduların Müslümanlara göre zayıf bir durumda olduğunu, Müslümanların İslam birliği yaklaşımıyla örgütlenebildiğini savunmuştur.

Savarkar, Hindu kimliğinin Hindistan’da yaşayan halkların kimliği olduğunu, dini inançları ve kastları farklı olsa da Müslümanlar dışında Sihlerin ve diğer dinlere inananların da Hindu olduğunu iddia etmiştir. Hinduların zorla Müslümanlaştırıldığını, aslında Hindu kanı taşıdıklarını ve bunun farkına varmaları gerektiğini iddia etmiştir. Hindu olmanın üç temel şartı olduğunu söylemiştir. Bunlar ortak millet (Rashtra), ortak ırk (Jati) ve ortak kültür (Sanskriti)’dür. Savarkar’a göre Hindular tarihin eski dönemlerinden beri Hindistan’da yaşayan kadim bir toplum olup, İngiltere’nin bir sömürgesi değildir. Ayrıca Araplar, Türkler ve Peştunlar Hindistan’ı işgal ederek İslam’ı zorla yaymış, buna 1600’lerde ortaya çıkan Maratalar karşı koymuştur.

Nagpur’da yaşayan Keshav Baliram Hedgewar, Savarkar’ın fikirlerinden etkilenerek 1925 yılında onu hapishanede ziyaret etmiştir. Hedgewar, 1925 yılı sonlarında Rashtriya Swayamsevak Sangh (Ulusal Gönüllüler Topluluğu) adlı bir örgüt kurmuş, bu örgütte Hindutva’nın temel öğeleri olan Hindu Rashtra yani Hindu Milleti kavramı kullanılmıştır. Hindutva ancak 1948’de örgüt içinde kullanılabilmiştir.

Sihlerin kurduğu Halistan Hareketi, Bangladeş’ten Hindistan’a Müslüman göçmenlerin gelmesi, Şeytan Ayetleri kitabı sonucu başlayan eylemler Hindu toplumunda milliyetçiliği artırmıştır. 1989 yılında Hindistan’da Bharatiya Janata Partisi yani Hindistan Halk Partisi adlı parti Hindutva’yı ideoloji olarak benimsemiş, Bharatiya Janata Partisindeki Hindutva düşüncesinin temel ilkeleri ise kültürel milliyetçilik, sömürge karşıtlığı, sosyal adalet, standart medeni kanun ve Hindu çıkarlarının korunması olmuştur. Ancak parti İslam ve göçmen karşıtı söylemleriyle öne çıkmıştır. Hatta 1992 yılında Hindistan’ın Ayodha şehrinde bulunan Babür Mescidinin yıkımına destek vermiştir.

DİĞER İÇERİKLER