Ana SayfaGüvenlik SözlüğüInterpol Kırmızı Bülteni

Interpol Kırmızı Bülteni

Bir ülkenin adli makamlarınca aranan şüpheli, sanık veya hükümlünün ilgili ülkeye iade edilmesi amacıyla görüldüğü yerde yakalanması için Interpol Genel Sekreterliği’nce üye ülkeler arasında ve üye ülkelere bildirilmesi amacıyla düzenlenen, aranan şahısların kimliği ve isnat edilen suça ilişkin adli bilgilerin bulunduğu, şahısların yeri tespit edildiğinde alınması gereken tedbirler ile mevcutsa fotoğraf ve parmak izi fişlerini içeren bir bültendir.

Kırmızı Bülten, Interpol organı Interpol Genel Sekreterliği tarafından çıkartılmaktadır. Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı-Interpol (Icpo- Interpol)- uluslararası adli polis teşkilatıdır. 1956 yılında Viyana’da yapılan Genel Kurul toplantısında kabul edilen ve halihazırda geçerliliğini koruyan Interpol Ana Tüzüğü’nün 5. Maddesine göre Interpol; Genel Kurul, İcra Komitesi, Genel Sekreterlik, Ülke Interpol Birimleri (National Central Bureau–NCB) ve danışmanlardan oluşmaktadır.

Interpol’e yüz doksan (190) üye ülke bulunmaktadır. İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Arapça dilleri teşkilatın resmi dilleri olarak kabul edilmiştir. Uluslararası seviyede suçların önlenmesi, bastırılması, sanıkların izlenmesi, ilişki kurduğu kişilerle irtibatlarının tespit edilmesi, yakalanması, tutuklanması ve iade edilinceye kadar devam eden süreçte etkin rol oynamaktadır. Üye olmayan ülkelerde dahi polis işbirliğini sağlamayı amaçlamaktadır. Interpol Genel Sekreterliği merkez teşkilatında görev yapan teknik ve idari personelden oluşan yapılanmadır. Türkiye, 1930 tarihli Kararname ile teşkilata üye olmuştur.

Hakkında yakalama kararı çıkartılan şahıs veya şahısların uluslararası alanda yakalanması amacıyla ulusal yetkili makamlar Interpol Genel Sekreterliği’ne başvurulmaktadır. Genel Sekreterliğin incelemesi sonrası kırmızı bülten çıkartılmasına onay verilmesi halinde, hazırlanan bültenle üye ülkelerden ilgilinin iade amaçlı tutuklanması talep edilir.

Interpol Genel Sekreterliği tarafından üye ülkeler arasında uluslararası bağlantı sağlanması ve faillerinin yakalanması nedeniyle farklı içeriklere sahip; kırmızı, mavi, yeşil, sarı, siyah, turuncu, mor ve BM Özel Bülteni adında bildiriler çıkarılmaktadır.

DİĞER İÇERİKLER