İsrail, ateşkes çağrılarına rağmen Gazze’ye yönelik saldırılarını 28 gündür aralıksız sürdürüyor.
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Şifa Hastanesinde düzenlediği basın toplantısında, bölgedeki can kayıpları ve yaralılara ilişkin bilgi verdi.
Kudra, İsrail’in son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 166 Filistinlinin daha hayatını kaybettiğini söyledi.
Filistinli yetkili, İsrail saldırılarında Gazze’de 7 Ekim’den bu yana öldürülenlerin sayısının 3 bin 826’sı çocuk, 2 bin 405’i kadın olmak üzere 9 bin 227’ye çıktığını, en az 23 bin 516 kişinin de yaralandığını belirtti.
İsrail saldırılarında yıkılan binaların enkazında hala insanlar olduğunu belirten Kudra, 1200’ü çocuk, 2 bin 100 kişi hakkında kayıp bildiriminde bulunulduğunu aktardı.
Kudra, İsrail’in sağlık sistemine yönelik saldırılarını sürdürdüğüne işaret ederek, bugüne kadar 136 sağlık çalışanının öldürüldüğünü, 25 ambulansın da hizmet dışı kaldığını duyurdu.
İsrail’in 102 sağlık kuruluşunu hedef aldığını kaydeden Kudra, yakıt yetersizliği veya bombardımanlar nedeniyle 16 hastane ile 32 sağlık ocağının hizmet dışı kaldığını ifade etti.
Kudra, Gazze Şeridi’nin kuzeyi ile güneyi arasındaki yolların kapatılması nedeniyle İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki yaralıların Mısır’da tedavi görmek için bölgeden çıkışını engellediğini söyledi.
Hastanelerdeki yakıt yetersizliğine ilişkin Kudra, Gazze’de binlerce yaralı ve sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi Şifa Hastanesinde ikincil jeneratörlerin çalıştırıldığını ve yalnızca hayati öneme sahip bölümlerin faaliyet gösterdiğini aktardı.
Kudra, hastanedeki destek ünitelerine günde 4 saat elektrik vermeye çalışacaklarını belirterek, hastaların kaldığı bölümlerde elektrik olmamasının onların durumlarının takip edilmesini ve tıbbi müdahalede bulunulmasını zorlaştırdığını vurguladı.
Hastanelere yakıt ulaştırılması çağrısını yineleyen Kudra, uluslararası kuruluşlara “insani bir felaket yaşanmadan önce acil yardım” çağrısında bulundu.
Kudra, Gazze Şeridi’nde kanser hastalarının tedavi gördüğü tek merkez olan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi’nin saldırılar ve yakıt yetersizliği nedeniyle hizmet dışı kaldığını hatırlattı.
Yaklaşık 10 bin kanser hastasının kurtarılması için yardım çağrısını yineleyen Kudra, hastanenin faaliyetlerini durdurmasının ardından 4 kanser hastasının hayatını kaybettiğini belirtti.
Kudra, sağlık hizmetlerindeki eksikliklere işaret ederek, binlerce hasta ve yaralının kurtulması için yakıt, acil tıbbi yardım ve sağlık ekibi çağrısında bulundu.
BM: Yerinden edilen kişi sayısı 1,5 milyon
Birleşmiş Milletler (BM), 7 Ekim’den bu yana Gazze’de yerinden edilmiş kişilerin sayısının 1,5 milyona ulaştığını duyurdu.
BM Filistin İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) New York’ta düzenlediği oturuma video konferans yoluyla bağlandı.
“Gazze’de insani durum felaket.” ifadesini kullanan Hastings, İsrail’in hava saldırılarının yoğunlaşmasıyla da giderek kötüleştiğine dikkati çekti.
Hastings, 7 Ekim’den bu yana Gazze’de öldürülenlerin sayısının 9 bine yaklaştığını, yaklaşık 23 bin kişinin yaralandığını, bunların üçte ikisinin kadın ve çocuklardan oluştuğu bilgisini paylaştı.
Hastings, “7 Ekim’den bu yana Gazze’de yerinden edilmiş kişilerin sayısı 1,5 milyona ulaştı.” dedi.
“Gerçek şu ki Gazze’de şu anda hiçbir yer gerçekten güvenli değil.” uyarısını yapan Hastings, çatışmaların başlangıcından bu yana BM Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) ait 50 tesisin vurulduğunu, 72 UNRWA çalışanının hayatını kaybettiğini bildirdi.
Hastings, gıda ve suya ulaşımın çok ciddi sorun olmaya başladığını aktardı.
Fonlamaya ilişkin ise Hastings, yıl sonuna kadar Gazze ve Batı Şeria’daki halkın ihtiyaçlarını karşılamak için yaklaşık 1,2 milyar dolara ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria’da 9 Filistinliyi öldürdü
Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, İsrail ordusunun, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı’na insansız hava araçlarıyla (İHA) düzenlediği saldırıda 5 Filistinli hayatını kaybetti, bazı Filistinliler de yaralandı.
İsrail güçleri, ambulansların yaralılara ulaşmasını engelledi.
İsrail güçleri El Halil ve Nablus’ta da baskınlar düzenledi
İsrail ordusu, El Halil’in güneyindeki El-Fevvar Mülteci Kampı’na baskın düzenledi.
Baskına karşı çıkan bölge sakinleri ile İsrail askerleri arasında gerginlik yaşandı, İsrail güçleri Filistinlilere gerçek mermilerle müdahale etti.
İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu Filistinli Muhammed Said el-İzze ile Vedi Yahya en-Neccar hayatını kaybetti.
İsrail güçleri, Kudüs’ün kuzeyindeki Kalendiya Mülteci Kampı’na düzenlediği baskında da 29 yaşındaki İbrahim Zayid’i ateş açarak öldürdü. Baskında, İsrail askerlerinin kurşunuyla birinin durumu ağır olmak üzere 2 Filistinli yaralandı.
Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklama da Ramallah’a bağlı Budrus beldesinde, İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu Yusuf Muhammed Yusuf Şahin (33) isimli bir Filistinlinin öldürüldüğü belirtildi.
Öte yandan Nablus’un güneybatısındaki Tel beldesinde 1 Kasım’da İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu ağır şekilde yaralanan Filistinli Asım Cihad Ramazan hayatını kaybetti.
İşgal altındaki Batı Şeria’da 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri ile Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 144’e yükseldi.
“Batı Şeria’daki Filistinliler çok katmanlı insan hakları ihlallerine maruz kalıyor”
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Elizabeth Throssell de BM Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısında, “Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Batı Şeria’da durum endişe verici ve burada, Filistinlilere yönelik giderek artan ve çok katmanlı insan hakları ihlalleri yaşanıyor.” dedi.
Throssell, “İsrail güçleri, Cenin Mülteci Kampı’na gece boyunca yapılan hava saldırıları da dahil kolluk kuvvetleri operasyonlarında giderek daha fazla askeri taktik ve silah kullanıyor. Zaten rekor seviyelerde olan yerleşimci şiddeti de bu süreçte hızlı bir şekilde arttı. Günde ortalama 7 saldırı gerçekleştiren yerleşimciler, bu saldırıların üçte birinden fazlasında silah kullandı.” diye konuştu.
7 Ekim’den beri yaklaşık 1000 Filistinlinin evlerinden zorla çıkarıldığını vurgulayan Trossell, “Bu koşullar altında yerleşimcilerin uyguladığı şiddet, bir nüfusun zorla başka yere nakledilmesi anlamına gelebilir. Bu da Dördüncü Cenevre Sözleşmesi’nin ciddi ihlalidir.” ifadelerini kullandı.
Trossell, İsrail güçlerinin 7 Ekim’den bu yana yaklaşık 2 bin Filistinliyi tutukladığını belirterek, tutuklulara yönelik kötü muamelenin daha da arttığını ve çoğu durumda işkenceye varabilecek boyuta ulaştığını gösteren güvenilir ve tutarlı raporlar elde ettiklerini anlattı.
“7 Ekim’den bu yana tutuklanan iki Filistinli gözaltında hayatını kaybetti. Gözaltına alınanlara, uluslararası hukukun gerektirdiği yasal süreç ve adli güvencelerin verilmediği bildiriliyor.” diyen Trossell, Filistinlilerin büyük bir bölümünün tecrit altında olduğunu ve hareket özgürlüklerinin kısıtlandığını söyledi.
İsrail Ordu Sözcüsü: Kuzeyde yüksek alarm durumundayız
İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın bugün yapacağı konuşma öncesindeki açıklamasında, İsrail ordusunun her cephede saldırılara karşılık vermeye hazır olduğunu dile getirdi.
Kuzey cephesinde de hazırlıklı olduklarını ifade eden Hagari, “İran, İsrail’e karşı vekil güçleri teşvik ediyor, her türlü tehdide karşı her cepheden misilleme yapacağız. Kuzeyde de yüksek alarm var.” ifadelerini kullandı.
İsrail basınına göre, ABD Gazze’deki esirlerin yerlerini belirlemek için İHA’lar uçuruyor
Öte yandan İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, ABD, Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirlerden en az 10’unun ABD çifte vatandaşı olduğunu belirtiyor.
ABD, Filistinli gruplar tarafından tutulan İsrailli esirlerin yerlerini belirlemek için Gazze Şeridi üzerinde İHA’lar uçuruyor. Haberde bu konuda daha fazla bilgi verilmedi.
İsrail’in Kanal 12 televizyonunun haberinde de, ABD ordusunun, kaçırılan İsraillilerin durumu ve konumu hakkında istihbarat bilgisi toplama çabaları kapsamında Gazze Şeridi semalarında gelişmiş MQ-9 Reaper İHA’ları uçurduğu kaydedildi.
Haberde ABD basınına dayandırılarak, silahlı olmayan ve İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde kuzeyinde yürüttüğü savaşın bir parçası olmayan İHA’ların istihbarat faaliyeti kapsamına girdiği ileri sürüldü.
The New York Times’ın en az 6 ABD İHA’sının bir haftayı aşkın süredir Gazze Şeridi’nin güneyinde görev yaptığını kaydettiği aktarılan haberde, İsrail’in istihbarat amacıyla Gazze Şeridi semalarında sık sık askeri İHA’lar uçurduğu ancak ABD’nin böyle bir şeyi ilk kez yaptığı belirtildi.
“Gazze kanalizasyon suları altında kalabilir”
Gazze Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada ise İsrail savaş uçaklarının, Zeytun Mahallesi ve En-Nefak bölgesinde kent sakinlerinin yarısına hizmet veren ana kanalizasyon hatlarını hedef aldığı belirtildi.
Açıklamada, İsrail bombardımanları nedeniyle kentin büyük bir kesiminin kanalizasyon suları altında kalmasına karşı uyarıda bulunuldu.
Bu durumun bölgede büyük sorunlara yol açacağı, çevre felaketine neden olacağı kaydedilen açıklamada, uluslararası kurumlara acilen harekete geçme çağrısı yapıldı.
Filistin Sağlık Bakanlığı: Şifa Hastanesinin ana jeneratörü kapanmak üzere
Filistin Sağlık Bakanı Miya Keyle, yaptığı yazılı açıklamada, “Şifa Hastanesindeki ana jeneratörün yakıt eksikliği nedeniyle birkaç saat sonra kapanması sonucu bir insani felaket konusunda uyarı yapıyoruz. Yedek jeneratörler sadece üç hassas bölüme birkaç saat boyunca elektrik sağlayabilir.” ifadelerini kullandı.
Gazze Şeridi’ndeki 35 hastaneden 16’sının bombardıman ve yakıt eksikliği nedeniyle çalışamaz durumda olduğuna işaret eden Keyle, diğerlerinin de yakıt sıkıntısı sonucu 24 saat içinde hizmet dışı kalabileceğine dikkati çekti.
Sağlık Bakanlığı ise Şifa Hastanesindeki yaralıların Mısır’a tahliyesi için Uluslararası Kızılhaç’ın da İsrail’den güvence alamadığını açıkladı.
Yerel saatle 16.00’da Gazze’nin güneyindeki Refah Sınır Kapısı’na doğru yola çıkacaklarını bildiren Bakanlık, Cenevre Konvansiyonu’nun 4. maddesi gereği uluslararası insancıl hukuka göre yaralıların hayatını kurtarmak için dünyadaki herkese sorumluluğu üstlenmesi çağrısı yaptı.
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, Uluslararası Kızılhaç Örgütünden konvoya eşlik etmesini talep ederek eş zamanlı Gazze’nin güneyinde İsrail ordusunun bombardımanı nedeniyle mahsur kalan ambulansların görev yerlerine geri döneceğini belirtti.
Nasrallah: Şu ana kadar yaşananlarla yetinmeyeceğiz
Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Lübnan ile İsrail sınırında şu ana kadar yaşananlarla (çatışmalarla) yetinmeyeceklerini söyledi.
Nasrallah, “Bölgedeki cephelerin genişlemesini engellemek isteyen herkes Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıyı durdurmalı.” dedi.
İskoçya Başbakanı Yusuf’un ailesi Gazze’den ayrılan 92 İngiliz arasında yer aldı
İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf, yaptığı yazılı açıklamada eşi Nadia El-Nakla’nın anne ve babasının bu sabah itibarıyla Refah Sınır Kapısı’ndan Mısır’a girerek Gazze’den çıktığını belirtti.
“Son 4 hafta, ailemiz için bir kabus oldu.” ifadesini kullanan Yusuf, kayınpeder ve kayınvalidesi Gazze’den çıktığı için bir rahatlık hissetseler de Gazze’de devam eden insani krizden dolayı üzüntü yaşadıklarını kaydetti.
Yusuf, Gazze için sesini yükseltmeye devam edeceğini belirterek, “Tüm tarafları acil bir ateşkes konusunda anlaşması, topluca cezalandırılan bir halka yönelik yakıt dahil insani yardımlar için koridorların açılması ve esirlerin serbest bırakılması çağrımızı yineliyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
AFP: Gazze’deki ofisimiz İsrail saldırılarında ağır hasar aldı
Fransız haber ajansı Agence France-Presse (AFP), Gazze’deki ofisinin İsrail saldırılarında ağır hasar aldığını bildirdi.
AFP’nin X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, İsrail’in “aralıksız” bombardımanını sürdürdüğü Gazze’deki ofisin dün yapılan saldırılarda ciddi şekilde zarar gördüğü belirtildi. AA