Milli Alarm Sistemi, İhtiyati Tedbirler (Kriz Mukabele Tedbirleri), Güvenlik Alarm Durumları, Baskına Karşı Askeri Tedbirler ve Karşı Tecavüz Tedbirlerini içeren dört bölümden oluşmaktadır.
İhtiyati Tedbirler (Kriz Mukabele Tedbirleri):
İhtiyati tedbirler; Milli Güvenliğin sağlanması ve ülkenin savunulması amacına yönelik hususları kapsar. Sivil ve askeri mahiyette olmak üzere iki grupta değerlendirilir.
Güvenlik Alarm Durumları:
Ülkemize yönelik dış tehdit ve özellikle terör olaylarının yaygınlaşması, sivil/askeri kurumların birlik/tesis ve personelin güvenliğini sağlamak için yeni tedbirler almayı zorunlu hale getirmiştir. Bu kapsamda; terör tehdidinin boyutuna ve muhtemel hedeflerine yönelik olarak, güvenlik alarm tedbirlerinin yürürlüğe konması öngörülmüştür.
Güvenlik Alarm Durumları, ülkenin askeri ve sivil birimlerinin, barış döneminde bekasının sağlanmasına yönelik olarak ve tehdidin derecesine bağlı dört alarm durumunu öngörür. Bunlar; BEYAZ, SARI, TURUNCU ve KIRMIZI Güvenlik Alarm Durumlarıdır.
Baskına Karşı Askeri Tedbirler :
Baskına karşı askeri tedbirler, çok kısa bir ikazı müteakip veya ikazsız olarak bir düşman taarruzunun başlamasının söz konusu olduğu durumlarda, Silahlı Kuvvetlerin gerekli savunma tedbirlerini alarak; tehlikeyi atlatmasına, bekasını sağlamasına ve görevlerini etkili olarak yapabilmesine imkân veren tedbirlerdir.
Karşı Tecavüz Tedbirleri :
Karşı tecavüz tedbirleri, bir düşman tecavüzünün başlamasından çok kısa bir süre önce veya düşman tecavüzünün başlaması durumunda, ülke savunması ile ilgili tüm planların uygulamaya konulmasını öngören tedbirlerdir. Karşı tecavüz durumunun ilanı, silahlı çatışmanın fiilen başlamış olduğunu ifade eder.