Neo-Nazizm

Neo-Nazi kavramı, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana Nazizm ideolojisini ve siyasî hareketini yeniden canlandırmak isteyen grupları tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu bağlamda “neo-Nazizm”, Nazizm ideolojisinin modern versiyonu olarak da tanımlanmaktadır. Aşırı-sağ ideolojiye sahip bu hareket, temel karakteristik özelliklerini aşırı Milliyetçilik ve yabancı düşmanlığını içeren geleneksel Nazizmden almakla birlikte, Nazi dönemiyle özdeşleşen anti-semitizm (Yahudi düşmanlığı) neo-Nazizmin tek hedefi değildir.

Neo-Naziler için Yahudiler hâlâ düşmanlık besledikleri etnik grup olsa da, yabancılar, göçmenler, hatta eşcinseller ve homoseksüeller günümüz neo-Nazi anlayışında dışlanan unsurlar olarak daha geniş kapsamda yer bulmaktadır.

Siyasî Temsil

Neo-Nazilerin siyasî partiler aracılığıyla temsili, yasal engeller nedeniyle doğrudan olmasa da dolaylı olarak gerçekleşmektedir. Amerikan politikası üzerinde etkisi oldukça kısır kalan neo-Naziler, yerelde ise önemli etkiler göstermektedir. Bunu daha ziyade gençleri üye olarak kaydederek, kişilere gözdağı vererek ve belirli gruplara yönelik şiddet uygulayarak elde etmektedir.

Avrupa ölçeğinde ise pek çok ülkede, yasak olmasına rağmen, neo-Nazi hareketi aşırı sağ partilerin gizli desteğini almaktadır. Avrupa’da özellikle son dönemlerde neo-Nazi öğretilerini benimseyen partilerin yükselişi göze çarpmaktadır.

“Altın Şafak” (Golden Dawn) Partisi, Yunanistan’da ekonomik krizin de etkisiyle kurulduğu yıldan (1993) bu yana en büyük desteği elde etmiş durumdadır. 1994 yılında Avrupa Parlamentosu seçimleri için yalnızca yüzde 0,1 destek bulabilen ve hatta 2009 genel seçimlerinde oy oranı yüzde 0,29 olan parti, 2012 seçimlerinde elde ettiği yüzde 7’lik oy oranıyla Yunan Parlamentosu’nda 19 sandalyeye sahip olmuştur.

Günümüz Almanyası için neo-Nazilerin siyasî temsili söz konusu olmasa da “Ulusal Demokrat Parti” (NationaldemokratischeParteiDeutschland, NPD) neo-Nazi hareketinin siyasî kolu olarak görülmektedir. Avrupalı muadilleriyle aynı oranda desteğe sahip olmayan partinin oy oranı yüzde 1-2 düzeylerindedir. Tarihsel nedenlerden ötürü geniş destek bulamayan parti, kapatılması yönündeki çağrılara karşın yasal olarak varlığını sürdürmektedir.

DİĞER İÇERİKLER