PKK Kampları

PKK terör örgütü 27 Kasım 1978 tarihinde; Abdullah Öcalan ile Cemil Bayık, Şahin Dönmez, Mehmet Hayri Durmuş, Haki Karer, Mehmet Turan, Mehmet Cahit Şener, Ferzande Tagaç, Ali Haydar Kaytan, Mazlum Doğan, Hüseyin Topgüder, Ali Gündüz, Sakine Cansız, Kesire Yıldırım, Duran Kalkan, Ali Çetiner, Faruk Özdemir, Abbas Göktaş ve Abdullah Kumral’ın Diyarbakır ili Lice ilçesi Fis (Ziyaret) köyünde gerçekleştirmiş oldukları, 1. Kuruluş Kongresi’nde alınan kararla Partiya Karkeren Kürdistan – Kürdistan İşçi Partisi adıyla kurulmuştur. PKK, kurulması sonrasında parti-cephe-ordu sistemini benimsemiştir. Dolayısıyla PKK için ordulaşma aşamasına ulaşmak amacıyla kamp alanlarının hazırlanması, ana hedeflerden biri olmuştur. Örgüt ilk kamp eğitimlerini ve yerleşimini bu amaçlar doğrultusunda Lübnan’ın Bekaa Vadisi’nde gerçekleştirmiştir.

PKK mensuplarının askerî, siyasal ve ideolojik alanda eğitilerek, örgütün çekirdek kadrosu ile birlikte, savaşçı olarak faaliyet yürütecek kadroların hazırlanması amacıyla, Haziran 1979 yılında Abdullah Öcalan ve beraberindekiler Lübnan’ın Bekaa Vadisi’nde bulunan Helve kampına (sonradan ismi Mahsun Korkmaz Akademisi olarak değiştirilmiştir) geçiş yapmış ve ilk kamp süreci başlamıştır. Helve kampında Dev-Yol, Vatan Partisi, Türkiye Komünist Emek Partisi, Acilciler gibi örgütlerinden oluşan, Türkiye kökenli, Faşizme Karşı Birleşik Direniş Cephesi (FKBDC) mensuplarına eğitim verilmiştir. Helve Kampı 1992 yılına kadar örgütün en önemli kampı olarak üs konumundayken, Ekim 1992 yılında Türkiye’nin baskıları sonucunda kapatılmıştır.

PKK/KCK terör örgütünün Kuzey Irak’taki kampları 1980 sonrası kurulmuş ve Lolan kampı merkezî kamp olarak belirlenmiştir. Lolan Kampında PKK tüzüğü gibi ideolojik eğitimler ile silahlı propaganda şeklinde askerî eğitimler verilerek 80 sonrası “Kaynağa/Ülkeye Dönüş” adı altında Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde terör eylemlerini gerçekleştirecek silahlı propaganda birlikleri yetiştirilmiştir.

MAHMUR (MAKHMUR) MÜLTECİ KAMPI

Kamp Irak/Musul kentinin güneyinde bulunmaktadır. Sayıları 10.000 civarında olan kamp sakinleri 1995 yılında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından Atrush olarak isimlendirilen kampa yerleştirilmişlerdir. Atrush kampının zaman içerisinde PKK/ KCK kontrolüne geçip BM kampı olma niteliğini kaybetmesi ve BM’nin yapmış olduğu yardımların terör örgütü PKK/ KCK mensuplarınca kullanılması üzerine anılan kamp Nisan 1997’de BM desteğinin çekilmesi ile kapatılmıştır.

Atrush kampından ayrılanların önemli bir bölümü Musul yakınlarındaki Mahmur bölgesinde bulunan Mahmur mülteci kampına taşınmıştır.

Merkezî Irak yönetimin kontrolünde bulunan Irak-Musul-Mahmur Bölgesindeki Mahmur mülteci kampı kâğıt üzerinde BM denetiminde olmakla birlikte, fiili denetim PKK/KCK mensuplarında bulunmaktadır. Kamp içi idare PKK/KCK tarafından oluşturulan bir komite tarafından yönetilmektedir. Adı geçen kamp örgütün en önemli eleman kaynakları arasında bulunmaktadır. Halen kampta yaklaşık 8.000 civarında mültecinin barındığı değerlendirilmektedir.

DİĞER İÇERİKLER